În acest articol nu voi recomanda, nu voi descrie o singură destinație. Voi încerca, cu ajutorul cuvintelor, sa fac turul de onoare, sa cuprind toate lucrurile frumoase care merita vazute si traite in vacantele noastre de iarna.
Mi-am propus sa arat ca Romania, datorita complexitatii turistice, include toate particularitatile necesare unor calatorii reusite, iar aceste rânduri sunt destinate argumentarii acestui fapt.
Indiferent de cât de putin timp aveti la dispozitie, indiferent de tipul de vacante preferat astazi, Romania este frumoasa. Si este perfecta pentru orice turist în orice anotimp. Dar iarna…
Zburăm pe pârtii
Multi dintre noi au descoperit sporturile iernii destul de târziu. Lipsa echipamentelor necesare sau costul scump al acestora făcea ca schiul să fie un sport destul de exlusivist. Chiar si in primii ani de dupa revolutie, sporturile de iarna erau facute, mai ales, in cluburile scolare ale statului, astfel incât accesibilitatea lor era destul de îndoielnica. Snowboardul in Romania antedecembrista era cam cum e „zapada in desert”, iar pârtiile nocturne sau zapada artificiala erau cunoscute drept minuni „occidentale”. Mult timp a existat doar schiul de performanta, sau sania, sau bobul. Abia prin anul 1995 s-a produs marea explozie sportiva. Iar de atunci Romania a inceput sa devina o destinatie de iarna ceruta, cautata, preferata de mii de turisti straini si romani. Cei romani au aflat ca schiul sau snowbordul nu sunt sporturi greu de invatat, iar cei straini au descoperit aici pârtii bune, libere, zapada multa si peisaje fantastice.
Tot in ultimii ani ai secolului (sau mileniului) trecut, investitiile in statiunile de agrement sportiv hivernal din Romania au inregistrat adevarate recorduri. Statiile de telecabina sau cele de telescaun lucrau neîncetat si nu mai faceau fata miilor de pasionati de pe pârtii. Cozile enorme nu speriau însa pe nimeni. Primele statiuni, consacrate deja sporturilor iernii, au mers, si merg inca sus, pe valul popularitatii. Sinaia, Poiana Brasov si Predeal erau cunoscute demult. Azuga, accesibila din punct de vedere rutier, dar si dispunând de pârtii cu grad de dificultate mic si mediu, a urcat cu repeziciune in top. Tot in Azuga au avut succes evenimente conexe sporturilor de iarna.
Festivalurile de pe pârtii, care includeau competitii, gratare, concerte si voie buna, au contribuit la cresterea considerabila a numarului de turisti montani. Poiana Brasov si-a pastrat statutul de statiune de lux, iar Sinaia, datorita atât pârtiilor „negre” aflate la altitudine cât si peisajelor fabuloase a ramas statiunea specialistilor, a initiatilor. Tot pe Valea Prahovei, care detine in prezent monopolul asupra sporturilor de iarna, orasul Busteni a prins momentul oportun si s-a lansat pe piata agrementului alb. Statiunea Busteni a lansat produsul Kalinderu, pârtie de schi si snowboard, cu un nivel de dificultate mediu, dar cu marele beneficiu al transportului prin cablu extrem de performant. Tot in Busteni, evenimentele conexe au reusit sa aduca numele statiunii pe buzele multor impatimiti ai extremului. Competitiile mondiale de escalada pe gheata sau cele nationale de alpinism, precum si concursurile de schi sau snowboard desfasurate in aceasta locatie, reusesc sa contribuie la popularitate statiunii.
Sporturile de iarna si-au facut loc pe pârtiile din toata tara. Valea Prahovei ramine destinatia preferata, dar statiuni precum Stâna de Vale, Bâlea Lac, Borsa, cele din Fagaras sau Vatra Dornei au o rezonanta din ce in ce mai puternica. Astfel, schiul si snowboardul capata de la an la an din ce in ce mai multe spatii de desfasurare, iar turistul roman si strain poate gasi, cam in orice colt al tarii, pârtia perfecta in functie de preferintele sale.
Un lucru inedit in Romania, dar destul de obisnuit in tarile europene este reprezentat de pârtiile urbane artificiale. Bucurestiul a avut in anii trecuti câteva tentative si, se pare, ca in aceasta iarna, mai multe orase mari planuiesc sa concretizeze aceasta initiativa. Pârtiile construite pe rampa au, desigur, o lungime destul de mica, dar exista cadre pentru constituirea unor zone de „acrobatie” pe schiuri sau snowboard care prind bine si atrag o multime de turisti, mai mult sau mai putin cunoscatori in ale sporturilor de iarna.
Agroturismul și satul ca vatră a tradiției
De ce iarna satul romanesc devine un colt de rai? Pentru ca satul este populat de oameni care percep iarna ca singurul anotimp al odihnei. In timp ce grânele germineaza sub stratul mare de zapada, casele taranilor, calde si primitoare, rasuna a veselie. Este timpul belsugului, timpul vinului nou scos din butoaie, timpul in care femeile ruleaza sarmalele, iar barbatii scot cărnurile de la afumat. Nu intâmplator, cele mai multe sarbatori ale romanilor au loc in timpul iernii. Iarna satului este timpul odihnei, al repaosului, al bucuriei.
De aceea multi dintre romani si foarte multi turisti straini aleg sa-si petreaca vacantele de iarna in mijlocul satelor romanesti. Acolo sarbatorile au o cu totul alta valenta. Iarna, zapada, viscolul, inceputul unui nou an, precum si zilele sfintilor de la inceputul lunii lui Gerar au aici o semnificatie profunda si influenteaza in mod categoric viata taranului. Turistul ajuns aici se poate caza fara probleme la sutele de pensiuni care s-au dezvoltat intr-un mod admirabil in ultimii ani. Este destul de greu sa alegi. Romania satului este toata Romania. Indiferent daca esti in Moldova, in Transilvania, in Oltenia sau in Dobrogea, iarna o traiesti altfel.
Traditiile si obiceiurile romanilor difera de la zona la zona, dar frumusetea lor, unicitatea si ineditul sunt cuvinte care nu lipsesc din nici o descriere. Bucovina „de aur” si Maramuresul detin, cu siguranta, locul I in topul preferintelor. Colindele iernii precum si diversitatea obiceiurilor regionale sau gastronomia extrem de diversificata si bogata in acest anotimp reusesc sa fascineze orice turist.
Orașe în vacanță
Turismul urban in perioada iernii nu este deolc de neglijat. Chiar daca multi dintre noi evita sa se gândeasca la petrecerea zilele de odihna in mijlocul unui centru urban… ei bine, surprizele placute se pot tine lant. Si orasele mari se pregatesc pentru vacanta, iar oferta lor este, de cele mai multe ori, foarte atragatoare. Divertismentul este asigurat aproape pe toata perioada iernii. Mai ales, in perioada sarbatorilor concertele se tin lant, evenimentele culturale, la fel, iar posibilitatile de agrement de inmultesc peste noapte. Atât in Bucuresti, cât si in multe alte orase romanesti se deschid patinoarele, iar distractiile pentru copii, fac deliciul acestei perioade.
Text: Maria Floricica