You are currently viewing Cea de-a doua ediție a conferinței „Turismul responsabil în România: poveștile noastre”, 15 noiembrie 2019

Cea de-a doua ediție a conferinței „Turismul responsabil în România: poveștile noastre”, 15 noiembrie 2019

Fundația Amfiteatru a participat, în parteneriat cu revista România Pitorească, la ediția de toamnă a Târgului de Turism al României, desfășurat în perioada 14-17 noiembrie la Romexpo.

Prezența noastră s-a concretizat în activități din cele mai diverse desfășurate la stand: expoziția de fotografii intitulată „Călătoriile AJTR – La Românii din jurul României”, autor Mihai Vasile Sângealb, expoziția de vase în stilul ceramicii cucuteniene realizată de soții Nicoleta și Ion Mitroi, discuții și dezbateri despre turism, prezentarea ofertelor de explorare a comunităților și identităților teritoriale și nu în ultimul rând acțiuni de informare a publicului despre beneficiile turismului responsabil.

Cea de-a doua ediție a conferinței „Turismul responsabil în România: poveștile noastre”, care a avut loc vineri, 15 noiembrie 2019, în Sala Titulescu, Romexpo, a abordat tema experiențelor și împlinirilor ce s-au petrecut și se petrec în mediul rural, un spațiu deosebit de provocator și profitabil pentru industria ospitalității.

Evenimentul a fost deschis de domnul Aurel Borșan, președintele Fundației Amfiteatru, care a lansat, cu această ocazie, și noua înfățișare – revăzută și în permanentă adăugire – a site-ului https://presadeturism.ro, o platformă care își propune să genereze nu doar un front de lucru dedicat actualității din turismul românesc, ci și soluțiilor teoretice și practice menite să optimizeze sinergiile pe care le poate coagula acest domeniu.

Site-ul însuși, prin felul în care s-a dinamizat în ultimele zile, este o dovadă elocventă a ceea ce și-a propus să fie această inițiativă. Totodată, domnul Aurel Borșan a trecut în revistă și celelalte conferințe, interesante și cu un impact cert, organizate de Fundația Amfiteatru de-a lungul acestui an.

Dl. Aurel Borșan, președintele Fundației Amfiteatru

Despre punerea în valoare, și sub aspect turistic, a imenselor resurse identitare din spațiul rural și despre satul care, dintotdeauna, etern în esența sa, a generat rădăcinile românismului, matricea identității neamului, baștina celor mai importante personalități ale patrimoniului nostru cultural și artistic a vorbit domnul Mihai Ogrinji, redactorul-șef al revistei România Pitorească.

Dl. Mihai Ogrinji, redactor-șef la Revista România Pitorească

Doamna Marilena Stoian, președintele fondator ANTREC, a vorbit cât se poate de convingător despre inepuizabilele atracții ale turismului rural și particularitățile ospeției alături de domnul Mișu Ilie Chiruc, proaspătul președinte executiv al ANTREC, care a povestit cu har despre pensiunea Chez Marie situată la marginea pădurii Tarcău (județul Neamț), într-un splendind peisaj natural desprins parcă din basme.

Dl. Mișu Ilie Chiruc, președintele executiv al ANTREC alături de dna. Marilena Stoican, președinte fondator ANTREC

Rămânând tot în Moldova, domnul Constantin Butnariu, directorul elegantei reviste Turism Life, dar și consilier al președintelui Cotnari SA, a susținut o fermecătoare pledoarie, în stil moldovenesc, despre Vinul care s-a născut la sat. Vinul este, fără îndoială, o frumoasă aripă a turismului, cealaltă fiind gastronomia tradițională. Reamintim faptul că Cotnariul este singura podgorie românească ce deține în cultură numai soiuri autohtone, Frâncușa, vin de aur extrasec, fiind unul dintre ele.

Dl. Constantin Butnariu, consilierul președintelui Cotnari SA alături de dl. Mihai Ogrinji

Încheind cu Moldova și trecând la Delta Dunării – un univers fabulos al naturii și turismului, arhitectul Teodor Frolu, unul dintre fondatorii mărcii Patzaikin a vorbit despre Ecosistemul Patzaikin. Tradiție și inovație și despre colecția „De Cânepă 2020 – haina ca membrană care ne reconectează la natură”, inspirată din cultura Deltei Dunării.

Dl. Teodor Frolu, Asociația Delta Dunării Mila 23/ DC Communication

Tot prin Deltă ne-a purtat și domnul Silviu Gheorghe, președintele Filialei ANTREC Tulcea, care a prezentat un interesant Ghid al culturii gastronomice din zonă.

Dl. Silviu Gheorghe, președintele Filialei ANTREC Tulcea

În ultima parte a conferinței, domnul Mihai Ogrinji i-a purtat pe participanți, prin intermediul imaginilor, prin cele 10 sate giurgiuvene care reprezintă aria de implementare a proiectului „Identități și experiențe dunărene. ROBG – 502” , coordonat de doamna Clara Mărculescu. Proiectul, derulat în parteneriat cu alte 10 localități bulgărești din districtul Ruse, dispun de un apreciabil patrimoniu ce merită să fie inclus în circuitul turistic intern și internațional.

Mulțumim tuturor partenerilor și colaboratorilor noștri!

Foto: Nicolae Cristea