Comuna Valldemossa se află la 18 kilometri de Palma de Mallorca. Străduţele simple, dichisite într-un stil tradiţional spaniol, urcă până la o altitudine de 437 de metri. Mai mulți scriitori și filosofi celebri care au locuit aici s-au lăsat influențați de frumusețea naturală a sătucului înconjurat de Munții Tramuntana, contribuind cu poveștile lor la istoria acestui loc.
Vorbim de filosoful și teologul mistic Ramon Llull, cel care a pus bazele limbii catalane literare și care a locuit în Valldemossa în timpul construirii palatului regal al regelui Sancho de Mallorca, transformat în 1399 în mănăstire cartuziană.
Dar faima acestor meleaguri a crescut mai ales odată cu vizita compozitorului polonez Frédéric Chopin și a scriitoarei franceze George Sand. Cei doi îndrăgostiți au navigat în Baleare căutând singurătate și inspirație, două lucruri pe care le-au găsit din plin. Productivitatea lui Chopin a fost răsunătoare, iar Sand a reușit să pună Mallorca pe harta turismului literar publicând cartea “O iarnă în Mallorca”, în care a descris vizita lor din 1838-1839. Bineînțeles că aceste realizări au avut niște costuri neașteptate. Călătoria a avut un efect ambiguu asupra relației lor amoroase, iar vremea neprielnică a avut un impact serios asupra stării de sănătate a compozitorului.
Mai târziu, poetul nicaraguan Ruben Dario a fost gazda familiei Sureda y Montaner. De asemenea, scriitorul argentinian Jorge Luis Borges a locuit și el în această localitate. Din secolul al XIX-lea Valldemossa a fost promovată pe plan internațional datorită unui pasionat călător și scriitor, arhiducele austriac Ludwig Salvator. Mallorca a devenit casa sa pentru restul vieții sale de îndată ce a intrat în contact cu aerul curat, apa și cerul albastru orbitor al acestei insule.
De la Valldemossa nu se vede marea, dar un drum te poate duce rapid la ea trecând pe lângă mănăstirea Miramar, un loc magic îmbibat de un aer mistic. Pentru cei patru euro cât costă biletul de intrare înmânat de către un paznic grădinar, ai ocazia să descoperi atât interiorul plin de simboluri alchimice, cât și grădinile terasate pline de măslini cu trunchiuri împletite. De aici, de pe versantul mării din Serra de Tramuntana, Mediterana se întinde pe un fir de orizont, lung și ușor curbat. Miramar este un loc de o frumusețe uluitoare, grecească și sălbatică în același timp, unde verticalitatea reliefului oferă un balcon spre întinderea mării.
Text & foto: Alex Iacob