Orasul este inconjurat de mister, o veche cetate scaldata de aburul fumegind al cetii. Un spatiu mitic, ce ascunde secrete! A trebuit sa rascolesc pagini intregi pentru a afla legenda ei. Prima poveste incepe chiar de la numele orasului a carui traducere din slava este “fecioara”.
Povestile localnicilor sint atit de multe, incit nu stii careia sa–i dai crezare. Exista o legenda care spune ca zidurile Cetatii Deva ar fi fost ridicate de niste zine cu parul de aur, fetele unor uriasi. Potrivit unei alte vechi legende, cetatea a fost ridicata de niste pitici, care nu erau localnici si care veneau din sapte in sapte ani sa vada constructia. In lipsa lor, locul a fost ocupat de un balaur cu sapte capete, ce a fost alungat de pitici, cerind sprijin unui voinic.
Paradoxurile diferitelor versiuni fac din Deva un loc al creativitatii. Surprinzator este cum mitul “Mesterului Manole”, in varianta maghiara, apare si in istoria cetatii Deva, acest mit fiind aproape identic cu balada romaneasca. Tema centrala este aceeasi: tot ceea ce mesterii ridicau ziua se surpa noaptea, iar mesterii lui Kelemen au decis ca prima sotie care va ajunge pe virful dealului sa fie sacrificata, dar nu zidita, ci arsa. Sotia conducatorului mesterilor a fost prima care a venit pe deal. Ea a fost arsa, iar cenusa, amestecata cu tarina si apa, pasta rezultata fiind folosita ca liant pentru pietrele care compuneau zidurile.
Deva datează din neolitic
Din punct de vedere istoric si geografic, lucrurile sint insa mult mai simple. Deva este situata pe malul sting al Muresului, la 187 m altitudine, la poalele muntilor Apuseni si Poiana Rusca. Desi prima atestare a Devei dateaza din 1269, numeroase vestigii, in mare parte conservate la Muzeul Judetean Hunedoara, demonstreaza ca localitatea dateaza din neolitic, din epoca pietrei slefuite (5.500–2.500 i.e.n.). Toate celelalte epoci istorice care s–au succedat sint bine reprezentate pe acest teritoriu, dovada fiind numeroasele vestigii din epoca bronzului, a civilizatiei daco–romane si a epocii prefeudale ce a urmat retragerii aureliene.
Deva, dominata de Cetate, cunoaste o importanta dezvoltare economica in timpul domniei lui Iancu de Hunedoara. In perioada atacurilor turcesti din anii 1550, 1552 si 1557, localitatea a fost devastata, iar Cetatea asediata. In timpul revolutiei de la 1848–1849, Deva devine terenul unor lupte inversunate, iar la inceputul lunii august 1849, in timpul exploziei de la depozitul de munitii, zidurile Cetatii sint aruncate in aer. Astfel, Cetatea ramine in ruina pina in zilele noastre. In toata perioada ce a urmat celui de–al Doilea Razboi Mondial si pina la instaurarea regimului comunist, orasul Deva a fost un centru politico–administrativ care si–a dezvoltat institutiile specifice. Pitoreasca asezare la poalele conului vulcanic al Cetatii, Deva a fost si a ramas resedinta judetului Hunedoara. In acelasi timp, orasul este un centru social, cultural, sportiv si economic. Numai aici poti afla adevarata poveste a gimnasticii romanesti.
Deva turistică
Cum Deva este considerata a fi un oras mic, e usor sa o iei la pas pentru a descoperi frumusetile ei. De oriunde te afli, poti vedea Cetatea, care a devenit nu numai o emblema a orasului pe care stau marcate ostentativ literele tipic “holywoodiene”, DEVA, ci si un punct de reper. Incepi asadar, cu Dealul Cetatii si Cetatea Devei, unde se poate ajunge cu telecabina. Statia de pornire se afla in Piata Cetatii, iar drumul, pavat cu piatra cubica, este un motiv in plus pentru cei care prefera plimbarile romantice. Parcul orasului, in care se afla statuia a lui Decebal si statuia poetului Mihai Eminescu, este situat la poalele Dealului Cetatii. Iata ca turistii se pot delecta atit cu frumusetea naturii, cit si cu povestiri istorice. Daca cobori in centru de la Cetate, dai de Teatrul Dramatic al municipiului Deva, care merita vizitat.
De asemenea, Sinagoga este un obiectiv pe care nu trebuie sa–l ratezi. Din parcul de la poalele Cetatii, vezi Palatul Magna Curia, care adaposteste muzeul Civilizatiei Dacice si Romane. In indexul scurtei vizite poti include Manastirea Franciscana, Catedrala Ordotoxa Sfintul Nicolae, care adaposteste Monumentul Eroilor Neamului si Biserica Reformata. Daca ai timp si ai poposit mai mult in orasul de la poalele Cetatii, poti merge sa vezi padurea Bejan, o rezervatie forestiera sau Padurea Caprioara, situata in partea de nord–vest a municipiului.
Text: Oana Popitiu