You are currently viewing Artă stradală în Napoli

Artă stradală în Napoli

Napoli în martie este un oraș nu atât de popular printre turiști, perfect de vizitat pentru cei care vor să evite aglomerația din lunile de vară. Străzile îngrămădite cu rufe atârnate, tarabele cu fructe, legume și cărți vechi, barurile aglomerate, traficul înspăimântător, mâncarea delicioasă și arta stradală întregesc peisajul pestriț al orașului. Culorilor contrastante ale clădirilor li se adaugă graffiti-uri, picturi murale, postere și mozaicuri mai mult sau mai puțin impresionante.

Poveștile zidurilor pot fi ascultate și înțelese pe fundalul melodic al limbii italiene și al zgomotelor scuterelor.

„Madonna con la pistola” este urma lăsată de Bansky în Piazza dei Girolamini din centrul istoric al orașului. Artistul stradal cu identitate necunoscută abordează în lucrările sale teme inconfortabile precum consumerismul și războiul.

Pictura murală concretizează un manifest social satiric, la limita dintre sacru și profan. Reprezentarea grafică a Fecioarei cu un pistol deasupra capului în loc de aureolă condamnă strânsa legătură dintre crima organizată din Napoli și religie.

Parcul cu picturi murale din suburbiile estice ale orașului Napoli este acum un muzeu în aer liber. Proiectul a însemnat crearea unor opere de artă pe fațadele unor clădiri din cartierul Ponticelli. Renașterea acestei zone periferice a început cu pictura artistului stradal Jorit, “Ael. Tutt’ egual song’ ‘e criature”, care înfățișează chipul unei fetițe de etnie romă, în încercarea de a trage un semnal de alarmă în privința discriminării rasiale. Proiectului s-au alăturat și alți artiști cunoscuți la nivel internațional care au cuprins prin creativitatea lor teme sociale importante.

Întregul oraș este împânzit de lucrările artistului napolitan Jorit, pasionat îndeosebi de portrete. Semnătura lui, chipul uman cu cele două dungi roșii pe obraji, este o referință la ritualurile africane, o inițiere simbolică a individului în trib. Fotbalistul Diego Maradona face și el parte din tribul creat de Jorit, dar nu numai. Venerat, ridicat la statutul de zeu, multe ziduri sunt dedicate carierei sale.

Pereții din orașul dezordonat de la poalele Vezuviului abundă în semne, cuvinte și simboluri. Temele recurente abordate sunt: feminitatea, calități și defecte umane, religia, muzica, natura, capitalismul, corupția, abstractul.

Luând la pas străzile din Napoli, poți găsi artă și frumusețe în locuri neașteptate, acolo unde există, la o primă vedere, doar degradare.

Text: Alexandra Orjog

Foto: unsplash.com