„30 de ani a marcat pentru mine începutul marilor descoperiri geografice – explorând lumea am descoperit geografia ființei mele, cu continentele ei, de la cele mai luxuriante, cum sunt imaginația și iubirea, la cele mai întunecate și reci, cum este moartea.”
„Călătorie în jurul omului” de Alexandru Stermin este o carte care abordează subiecte precum filosofia, antropologia și istoria, oferind o perspectivă amplă asupra modului în care oamenii au evoluat și s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Este fascinat modul în care autorul a reușit să conecteze evenimente aparent separate și să construiască un portret coerent al evoluției umane, ajutat de referințe din cercetări și teorii filosofice. În fiecare capitol, sunt abordate subiecte precum creierul și emoțiile, cultură și artă, religie și natură explorând conexiunile dintre acestea și modul în care ele formează perspectiva noastră asupra lumii.
Pe scurt, cartea documentează călătoria biologului Alexandru Stermin în jungla Amazoniană și, așa cum le numește el, în alte două jungle urbane, Los Angeles și Beijing.
„N-am lăsat acasă nicio întrebare, le-am luat pe toate, că nu ocupă spațiu, întrebările ocupă timp.”
Biolog, explorator și contrar așteptărilor, teolog, problema morții l-a preocupat într-atât încât caută răspunsuri în colțuri îndepărtate ale lumii, dar mai ales în el însuși, prin întrebările pe care și le pune neîncetat.
De moarte sau, mai bine zis, de sentimentul morții se lovește imediat, în prima noapte în junglă. Apăsarea unui întuneric greu, zgomotele noi și vorbele mamei se învârteau în mintea lui creând contexte propice morții. Dar teama trebuia focusată doar în direcția pericolelor de care se putea feri. În fața jaguarului, a șarpelui sau a așa-numitului păianjen al Evei nu avea nicio șansă și nici timp să proceseze moartea.
„În junglă, și hrana, și ideea sau înțelepciunea au aceeași valoare, căci te ajută să rămâi viu.”
Deși inițial am fost atrasă de subiectul principal al cărții – omul -, am descoperit că aceasta este mult mai mult decât o simplă analiză a ființei umane.
Am fost impresionată de modul în care autorul reușește să integreze elemente științifice complexe într-un limbaj accesibil, fără a compromite profunzimea subiectelor tratate. De asemenea, am apreciat că Stermin evită să cadă în capcana de a oferi răspunsuri definitive sau de a se implica în dezbateri ideologice, lăsând cititorul să își formeze propria perspectivă.
„Întâlnirea mea cu lumea în jurul căreia am călătorit, dar dincolo de toate, întâlnirea cu mine, cu noi, cu omul pe care l-am cuprins cu întrebările firești.”
Text: Alexandra Orjog