You are currently viewing CULA CERNĂTEŞTILOR
_cuva

CULA CERNĂTEŞTILOR

În inima Oltenească, în satul Cernăteşti, se ridică cu mândrie o bijuterie arhitecturală încărcată de istorie și poveste. Satul, atestat în documente încă din secolul al XVI-lea, găzduiește una dintre primele clădiri fortificate din regiune, construită de negustorul Dimitrie Cernat în jurul anului 1600.

Inițial o simplă casă întărită, cu două niveluri, cula a suferit transformări semnificative în secolele ce au urmat. La începutul secolului al XVIII-lea, unul dintre urmașii lui Cernat a adăugat un etaj, consolidând clădirea și transformând-o într-o adevărată fortăreață. Ulterior, în jurul anului 1800, cula a intrat în posesia familiei Cernăteştilor, care a continuat să o modifice și să o consolideze, adăugând un contrafort masiv din zidărie la colțul dinspre sud-vest.

Cula Cernăteştilor a fost odată parte a unui complex gospodăresc impresionant, înconjurat de conace, dependințe, remize și magazii, toate înconjurate de garduri înalte. Cu trecerea timpului, însă, majoritatea acestor structuri au fost demolate, iar cula a rămas singură, mărturie a unei istorii zbuciumate.

În anii 1967-1969, cula a fost preluată de către statul român, fiind într-o stare de ruină și abandon. Cu eforturi susținute din partea administrației locale, clădirea a fost restaurată și readusă la înfățișarea sa originală. În 1972, cula a fost deschisă publicului sub forma unui muzeu, adăpostind mărturii ale trecutului bogat al acestei regiuni.

Astăzi, Cula Cernăteştilor nu doar că este un monument istoric restaurat, ci și un important centru cultural și turistic al regiunii. Vizitatorii sunt invitați să pășească în universul fascinant al trecutului olteneasc, să descopere poveștile și secretele acestei clădiri vechi de secole, și să se bucure de frumusețea și autenticitatea unei părți esențiale din patrimoniul românesc.

Foto: Alex Iacob