Străzile micului oraș pitoresc Syvros din sudul Lefkadei, te conduc către un loc încărcat de istorie, dar actual prin utilitatea lui. Fabricca Olive Museum, după cum spune și numele, este atât muzeu, cât și fabrică, aparținând familiei Tsarlambas, una dintre cele mai vechi familii de pe insulă. A fost declarat monument istoric în anul 1997, de către Ministerul Culturii și Turismului. Ansamblul arhitectural în cadrul căruia se află, mai cuprinde case, grajduri de cai, un depozit de ulei de măsline și cuptoare cu lemne vechi.
Ajunși în încăperea obscură, dar care dezvăluie un cadru intim și prietenos, suntem întâmpinați de un ghid care ne pune un filmuleț scurt și lămuritor, în legătură cu metoda de extracție a uleiului de masline, în prezent. Mai apoi, ne prezintă ustensilele folosite de-a lungul timpului, interesant fiind faptul că presa pentru măsline era acționată de către un cal care era pus să se învârtă în jurul acesteia. Datorită progresului tehnologic, metoda a fost înlocuită de un motor diesel și ulterior, de un motor electric.
Discuția cu ghidul este captivantă. Aflăm că cel mai bun ulei de măsline este cel presat la rece, deoarece vitaminele și mineralele pe care le conțin fructele, sunt conservate. Însă, de cele mai multe ori, este folosită apa fierbinte, fiind mai profitabil datorită cantității mai mari de ulei care se formează. De asemenea, ni se explică diferența dintre uleiul de măsline sintetic, cel virgin și cel extravirgin. Aciditatea este factorul care stabilește calitatea uleiului, cel extravirgin, fiind și cel mai sănătos, având un procent de până la 0,8% de acizi grași liberi. În schimb, uleiul de măsline virgin are aciditatea cuprinsă între 0,8% și 2%, iar cel sintetic mai mare de 2%.
Suntem invitați să degustăm ulei de măsline de diferite soiuri, o pastă de măsline foarte delicioasă, gem de chilli, lichior local având rolul de digestiv, cu gust foarte aromat de trandafir, echivalentul cunoscutei băuturi limoncello, din Italia.
La finalul turului, există rafturi unde sunt expuse tot felul de produse, depozitate în borcane și sticle, având la bază diverse sortimente de măsline, care se pot cumpăra. De asemenea, poți achiziționa bijuterii din argint, creme, săpunuri și uleiuri din lavandă și miere de albine.
O recomandare esențială a ghidului este să nu cumpărăm ulei de măsline de la localnicii care își țin produsele pe tarabă zile întregi, la marginea drumului, în căldură, pierzându-și astfel proprietățile. În discuția pe care o purtăm, avem oportunitatea să asistăm la „spulberarea” mitului conform căruia uleiul de măsline extravirgin devine toxic în momentul în care este folosit la prăjit, acest lucru, puțin probabil, fiind valabil doar în momentul în care uleiul începe să ardă și să scoată fum.
Plecăm mai departe în călătoria noastră, încă sub vraja zidurilor care ne-au întâmpinat.
Text & foto: Alexandra Orjog