You are currently viewing Harold Goodwin despre turismul responsabil

Harold Goodwin despre turismul responsabil

Despre autenticitate și atracții locale

Harold Goodwin este personalitatea care a definit și a contribuit major la înțelegerea și popularizarea conceptului de turism responsabil. Este director fondator al Centrului Internațional pentru Turismul Responsabil, director general al Parteneriatului pentru Turism Responsabil și consultant al World Travel Market.

Dr. Harold Goodwin va fi speaker în cadrul Forumului Internațional pentru Turismul Responsabil care va avea loc pe 10 și 11 mai la Muzeul Național de Istorie a României. În weekendul 12-13 mai 2018 va ține, alături de Crista Buznea (TUI UK, Future Forward Travel), cursul cu tema „Managementul în turismul responsabil”.

Cum călătorim responsabil?

Zboară la clasa economică și zboară direct pentru a reduce emisiile de carbon, călătorește cu trenul când ai posibilitatea să o faci. Cumpără produse locale și susține economia locală.

Sunt mult mai multe sugestii aici.

Care este cea mai interesantă descoperire pe care ați făcut-o de-a lungul cercetărilor dumneavoastră referitoare la turism?

De cele mai multe ori, turiștii nu plătesc întregul cost aferent vizitei lor în parcuri naționale.

Numiți trei lucruri pe care le considerați a fi cele mai importante când vizitați atracții locale.

Caută autenticitatea și oportunitatea de a te bucura de atracții locale împreună cu localnicii – evită capcanele turistice. Informează-te; înțelege ce vizitezi și de ce este semnificativ. Dacă este disponibil vreun ghid local, angajează-l – vei rămâne cu mai mult din vizită și vei și contribui la economia locală.

Cât de dificil credeți că le este oamenilor să respecte regulile practicării unui turism responsabil?

Nu cred că este deloc dificil – iar când o faci, vei avea o experiență mult mai bună.

Este vreun segment de populație care e mai degrabă înclinat să practice un turism iresponsabil?

Nu, nu cred. Toată lumea are aceeași înclinație de a fi responsabil, respectiv iresponsabil. Unele activități au o mai mare tendință de a fi iresponsabile – petrecerile burlacilor, alpinismul, petrecerile pe plajă șamd.

Ce vă convinge să renunțați la confortul unui turism mai puțin sustenabil?

Nu mi se pare că am renunțat la vreun confort – nu am putut niciodată să zbor altfel decât la clasa a doua. Mai frustrant este să nu am suficiente informații despre cazare pentru a putea lua decizia responsabilă.

Oferiți servicii de consultanță atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat. Ce fel de companii vă cer ajutorul? De ce fel de consultanță au companiile nevoie de la dumneavoastră? Cât de multe aderă la principille dumneavoastră pe termen lung?

Nu sunt principiile mele, sunt cele ale unei mișcări ascendente, iar agenda devine tot mai mare. La Premiile pentru Turismul Responsabil vedem progresul făcut an de an. Companii mari ca TUI și Thomas Cook, dar și multe altele mai mici schimbă felul în care își conduc afacerile, deoarece are sens din punct de vedere al afacerii. Sectorul public se mișcă mai încet.

Acum cât timp ați oferit pentru prima oară consultanță unei companii? Mai aplică încă învățăturile dumneavoastră? Puteți să ne dați niște cifre despre progresul ei/lor?

Primele companii cu care am lucrat făceau parte din sectorul restrâns al turismului de aventură ușoară de la mijlocul anilor ’90 – există un progres major privind mai multe aspecte. Anul trecut la Premiile Mondiale am avut companii capabile să raporteze în detaliu asupra practicilor lor de turism responsabil.

Despre sectorul public ce îmi puteți spune? Ne puteți da exemplul vreunei comunități la a cărei prosperare ați contribuit?

Aș evidenția Village Life Experiences din Kerala, India și munca mea recentă din jurul Bwindi, Uganda. Un impact major al muncii mele a fost realizat prin managementul studenților mei.

Text: Merg În

http://merg.in/de-povestit/interviuri/harold-goodwin-despre-turismul-responsabil-6175.html