You are currently viewing În Letoonia, vacanța capătă sens

În Letoonia, vacanța capătă sens

Pe 27 septembrie, s-a marcat Ziua Mondială a Turismului, decretată de ONU și sărbătorită din anul 1980. Încă un prilej de reflecție pentru călătoriile noastre. Continuu să aduc în atenție un exemplu de turism prin care prietenii noștri turci au reușit să nască dintr-un teren arid o bijuterie de destinație de vacanță. România este binecuvântată cu locații excepționale, știm asta, iar în multe locuri se face turism de calitate. Ne bucură că s-a adoptat recent o nouă Strategie de dezvoltare a turismului pe 2025 – 2035, prin care se dorește ca România să fie transformată în destinație turistică „bine cunoscută” și „de înaltă calitate”, valorificată fiind „unicitatea”. Chiar dacă accentul este pus pe promovare, cheia însă ar trebui să fie tot la oamenii locului, la managementul de destinație pe toate palierele lui, la inteligența și adaptabilitatea cu care se oferă serviciile și sunt atrași turișii.    

Arătam într-o relatare trecută, în ce paradis te parașutezi dacă alegi această destinație, care beneficiază de trei golfuri private de 165.000 de metri pătrați.

Oamenii pot dori într-o vacanță ba odihnă, ba distracție, ba revigorare prin sport, ba mâncăruri și băuturi pe gustul lor, ba răsfăț și siguranță pentru copii, ba tratamente și servicii Spa, ba socializare și prieteni noi, ba descoperirea unor locuri interesante. Și pe deasupra, vreme minunată din primăvară până în toamnă. Iată că această stațiune le are pe toate.

O echipă de 17 membri răspunde de managementul stațiunii, pe toate domeniile de bază care definesc bunul mers al serviciilor. 

Separat, s-a legat în timp o echipă excepțională de 35 de entertaineri, de fapt profesioniști care excelează în acrobație, dans, sport, muzică, efecte digitale, artă scenografică și …umor, prin scenarii și regie, validate în timp. Aceștia au ocazia să întâlnească turiștii nu numai prin spectacolele oferite seară de seară la Teatrul de vară – prestații de mare varietate și înaltă performanță artistică și sportivă, dar și cu prilejul momentelor de antren de la piscine, al jocurilor distractive și dialogurilor savuroase ținute diminețile, în Agora stațiunii. Astfel, toată lumea se împrietenește cu toată lumea. Și nu este deloc dificil. Se vorbesc atât de multe limbi străine, turiștii vin din multe colțuri de lume, dar tot engleza și …buna dispoziție rămân liantul tuturor.  

Eric este Șeful departamentului sport din această echipă. Este turc, specializat în fizioterapie, a lucrat mulți ani și în Germania, la Munchen, pe partea de recuperare în zona sportului de performanță din fotbalul german. „Îmi place foarte mult în Letoonia că s-a format o comunitate de prieteni. Un turist dacă vine prima dată aici, de abia așteaptă să revină.” – spune el. 

pastedGraphic.png

Voleiul pe plajă este activitatea care atrage cel mai ușor, nu contează din ce țară ești. La fel la baschet sau badminton. Și mai ușor se adună oamenii la boccia – jocul cu bile pe nisip sau la gimnastica acvatică. Piscina acoperită permite lungimi de bazin pe placul înotătorilor, dar rămâne destul de goală, caci nu poți rezista unei mări liniștite, cu apă căldă, care te îmbie pe toate părțile peninsulei, de pe atât de diverse plaje. Iar salinitatea apei vine în sprijinul celor care se tem de înot, pe langă efectele sale terapeutice, benefice. La piscinele din stațiune însă, lecțiile de înot își așteaptă doritorii, nu mai mult de trei într-o grupă.

Cum sunt 3700 de metri de alei în toată stațiunea, jogging-ul este la el acasă. Trasul cu arcul sau jocul de darts sunt alte activități, ce pun la încercare îndemânarea și concentrarea. Mini golf sau șah cu piese mari dau o satisfacție deosebită, în verdele natural al spațiilor amenajate. 

Practicanții de yoga au marea bucurie să găsească în antrenoarea Benu o pasionată a acestui sport și filozofie, care cu gentilețe adaptează fiecare lecție nivelului de cunoștințe și condiție fizică al turiștilor-cursanți. „Prin lecțiile mele de yoga le demonstrez cât de prețioasă este viața și drumul pe care și-l aleg…. întâlnirile cu ei sunt modul meu de a le arăta cât de mult îi apreciez ca oameni.” 

pastedGraphic_1.png

Sala de antrenamente este dotată cu o multitudine de echipamente, pentru toate solicitările. Se practică și aerobics, tae bo, pilates, step etc. Se poate învăța sau practica box, kickbox sau crossfit. 

Centrul Spa pune la dispoziție baia turcească de tip Hammam cu tehnici de detoxifiere, jacuzzi, piscină și saună, dar și o vastă gamă de tratamente de relaxare și îngrijire corporală, cu terapii balineze, thailandeze, suedeze, indiene și masaj ayurvedic. 

Complexul de sporturi pe apă este o altă atracție irezistibilă, cu lecții pentru începători sau facilități pentru cunoscători: canotaj, wind surfing, ski pe apă, wake board, wake surf, jet ski, parasailing, alunecatul pe ringo sau mable, în grupuri de câte patru persoane, dar și tururile cu barcă de viteză sau echipamentele de pedalat pe apă.  

Cei mici au un întreg univers la dispoziție. De altfel, am sesizat cât de multe familii tinere își aduc bebelușii și copilașii mai măricei în asemenea vacanțe. Și nu deranjează cuplurile romantice sau adulții veniți în grupuri de prieteni. Au la dispoziție oazele lor de comfort, cu plajă personalizată, cu trei tobogane care se varsă în mare, cu zone de distracție și activități pentru copii. De fapt, Mini Clubul este împărțit pe trei categorii de vârstă, de la 4 la 17 ani, pentru activitățile propuse, limbile vorbite de instructori fiind: turca, engleza, germana, franceza, rusa și araba. 

Există și un Studio de artă, în care ne împrietenim cu ceramica și tehnica acuarelei. Pământul Anatoliei a înregistrat 8000 de ani de istorie a ceramicii. Filozoful turc Junus Emre aprecia că solul și natura au o valoare incontestabilă pentru omenire. Practicile pe care le promovează organizatorii aici sunt o altă pistă de durabilitate. Așa cum considerau și vechii asiatici, esența Universului are la bază elementele: aer, foc, apă și pământ. Toate contribuie la crearea unui obiect ceramic, cu valențe artistice dar și de utilitate practică. Aici, tehnica lucrului cu lutul o învață și cei mari și cei mici. Și nu numai atât. Cei interesați se apropie și de arta Ebru – jocul culorilor în apă, o modalitate de relaxare, incitare la creativitate și detașare spirituală.

În general, toate activitățile sportive și artistice propuse turiștilor sunt oferite gratuit prin conceptul de resort, cu instructori specializați. Există unele excepții, care presupun costuri, cum sunt: lecțiile particulare de tenis de câmp sau închirierea de echipament și terenuri; ședințele de tratamente corporale și masaje; sporturile cu motor pe apă sau orele de scufundări.

Despre momentele de spectacole, muzică, dans, despre gastronomie … dar si despre filozofia de brand a stațiunii și accentul pe ecologie, într-o relatare viitoare.

Text și foto:  Doina Tătaru