Aventura. Istorie. Investitii. Pasiune. Multa munca. Acestea sint citeva dintre cuvintele ce caracterizeaza Resita si bogatia de munti ce o inconjoara. Cu un inceput timid, turismul carasean se aseamana basmului in care ratusca cea urita devine o frumoasa lebada. Insa, aici, vechiul se impleteste cu noul, apa cu muntele, iar aventura cu traditia.
Turism metalurgic. Pazea!
Banatul turistic, la modul general vorbind, nu exceleaza ca si destinatie turistica, insa putinele obiective incep sa fie exploatate la maximum. Acesta este si cazul Resitei, resedinta judetului Caras–Severin. Daca, pina de curind, odata cu mentionarea cuvintului, primele remarci pe care le auzeai erau “faliment” sau “uzine”, inca o data se dovedeste ca istoria este cea care da farmec locului. Ba chiar reuseste sa aduca strainii aproape.
Mai precis, o data cu infiintarea uzinelor, in 1771, Resita devine unul dintre cele mai importante centre metalurgice din Europa. Orasul este format din partea veche, care cuprinde cartierele muncitoresti. Insa, acum, in 2008, la sute de ani distanta, cartierele in care stateau fostii metalurgisti sint primele care primesc cu bratele deschise vizitatorii, fie in mici muzee ale industriei vremii – si cum nu marimea face diferenta, veti avea surpriza ca in doar citeva zeci de minute sa fi invatat lucruri cit intr–o viata, sau in pensiuni in care florile sint mai dese decit copacii de pe crestele muntilor ce se zaresc in apropriere. Iar daca metalurgia este pasiunea dumneavoastra sau nu, exista si un tur al fostelor uzine. Iar raportul calitate-pret (15 lei), cu siguranta, va reusi sa va indemne sa luati casca de protectie si salopeta si sa va avintati in colosii de fier.
Diversitate, in 20 de kilometri
Surprinzator, avind in vedere trecutul istoric, aerul pe care ti–l insufla Resita atit la propriu, cit si la figurat, este unul rece, de munte, asta in ciuda altitudinii reduse la care te afli. Iar culoarea verde, nuanta predominanta in care se prezinta cladirile de interes din oras, intregeste aceasta senzatie. Insa, daca ajungi in Resita, nu trebuie sa ratezi muntii. Caci doar ei te–au convins sa strabati zeci de kilometri pina aici. Probabil ca nu vei fi foarte hotarit incotro sa o apuci. Solutia este mai mult decit simpla: indiferent ce drum vei alege ca sa iesi din oras, la numeroase intersectii vei gasi zeci de panouri, cu informatii despre asezarile montane in care merita sa te abati. Poti alege Garina, o minunata comuna infiintata de sasi, unde, in fiecare vara are loc un cunoscut festival international de jazz, Brebu – daca ai un buget mai restrins, insa vrei cu orice pret sa schiezi, sa te dai cu sania sau sa consumi deliciile carasene.
Pe lista de optiuni se mai pot regasi Otelul Rosu, amplasat pe o terasa aluvionara, in apropiere de muntii Poiana Rusca, orasul fiind strabatut de Tirnava; Baile Herculane, numite in antichitate Termae Herculis sau Ad Aqua Herculi Sacras, aici existind 18 izvoare de ape minerale termale bogate in calciu, magneziu, iod si sodium, aeroionii din zona fiind un remediu eficient impotriva stresului, dupa cum spun specialistii. Din Herculane se pot face numeroase trasee in Muntii Cernei si in cei ai Mehedintiului. Iar partea buna a lucrurilor este ca toate localitatile enumerate anterior se afla la o distanta de aproximativ 20 de kilometri de resedinta judetului Caras–Severin. Si daca tot nu esti hotarit pe care dintre aceste minunatii vrei sa le vizitezi, poti sa iti realizezi un top personal, vizitind Muzeul de Istorie al Banatului Montan. Important este de stiut ca niciunul dintre aceste muzee nu percepe taxa de vizitare.
Un alt fel de trezire
Revenind dupa “expeditii” in locul decis de tine pentru odihna, dimineata incearca sa nu fii surprins de faptul ca trezirea orasului se face de catre locomotivele cu aburi din centrul tirgului. Doar aici, la aproximativ 125 de kilometri de Timisoara, au fost construite primele locomotive ale patriei. Ba mai mult, ele inca functioneaza si poti sa le vizitezi. Cum lucrurile esentiale pentru orice comunitate au si un muzeu, din Resita face parte si Muzeul de Locomotive cu Aburi. Amenajat in aer liber, este singurul de acest tip din Romania si detine in patrimoniu si prima locomotiva din Romania, produsa in 1872 si prezentata in cadrul Expozitiei Internationale de la Viena.
Acesta este locul ideal pentru fotografii inedite. Tot la capitolul muzee in aer liber putem include, cu usurinta, si primul pod nituit si sudat din tara, inaugurat in 1931 si functional, bineinteles cu lucrarile de reparatii aferente, si acum. Iar emotiile vor fi mari in momentul in care vei decide sa traversezi “istoria”. Totusi, daca somnul nu a pus stapinire pe tine, incearca sa participi, intr–una dintre seri, la spectacolul de muzica si lumina pe care primaria Resita il organizeaza in Piata Centrala. In acest mod, mai afli si cite ceva despre obiceiurile locale. Vorbind despre o asezare montana, trebuie stiut ca, incepind cu toamna tirzie, este recomandat sa ai la tine, pentru autovehicul, sare si lanturi. Te–ai gindit deja la acest amanunt, insa tot nu te incumeti la drum? Resita are si biserici, de o frumusete ametitoare. Printre ele se afla si Biserica cu Necropola Medievala, o opera de zile mari a secolului al XV–lea sau Biserica Evanghelica, Sinagoga, respectiv Catedrala Ortodoxa.
Apa, apa si iar apa
Apa si munte. Se putea o imbinare mai buna de atit? Resita iti ofera, pe linga lantul de munti de care este inconjurata, si citeva lacuri de acumulare in care te poti scalda. Sau, in cazul in care preferi apele termale, statiunea Trei Ape este locul ideal in care sa te relaxezi. Iar o specialitate locala este baia cu aburi cu arome de pin, lavanda si rom. Le gasesti pe toate acestea la Casa Neff cu baie publica, ridicata in ultima parte a secolului al XIX–lea. Iar localitatea mai este cunoscuta pentru inca un fapt: aici este centrul olimpic de inot al tarii. Practic, “Complexul de Sport si Sanatate” realizat de primaria Resita, un proiect in valoare totala de 1.176 milioane euro, are ca miza renasterea sperantei, intr–un loc al deznadejdii, dupa o inactivitate de 12 ani – renovarea bazinului olimpic de natatie cu lungimea de 50 m si latimea de 25 m, ridicat in anii comunismului din fonduri locale (suma de atunci – 10 milioane lei), ajuns acum intr–o stare deplorabila. O investitie care se adreseaza atit turistilor, cit si localnicilor.
In loc de final
Prima impresie pe care ti–o lasa Resita este una nu tocmai placuta, cel putin vizual, din cauza numeroaselor intreprinderi ce sint lasate in paragina chiar la intrarea in municipiu. Insa, odata ce ai vazut muntii si ai cunoscut oamenii, nu vei mai dori sa pleci. Indiferent daca vii cu masina sau trenul, o singura zi petrecuta in inima Carasului iti va lasa “urme” placute. Merita sa acorzi o sansa si acestei asezari si bijuteriilor ce, incet, dar sigur, sint slefuite. De la munti la ape si istorie vie.
Text: Ernst Gerhald