You are currently viewing Să facem cunoștință cu … Letoonia

Să facem cunoștință cu … Letoonia

Ideea de a transforma un teritoriu virgin, colinar, cu vegetație sălbatică – o peninsulă înconjurată de ape blânzi și mângâiată de soare din aprilie până în octombrie, într-o stațiune de 5* a fost de bun augur pentru regiunea Mugla a Turciei, pe coasta de sud, respectiv zona Fethiye, luând naștere conceptul Hotel & Club Letoonia. Acest resort își merită locul de top pe care l-a câștigat în timp, atât printre destinațiile turistice ale Turciei cât și între locațiile de vacanță căutate constant de turiștii din Europa și de pe alte continente. 

La granița dintre Marea Egee și Marea Mediterană, având în orizont Munții Akdaglar de 3024 m, Vârful Eren de 2577 m și Munții Boncuk de 2418 m, peninsula s-a dovedit extrem de ofertantă peisagistic, permițând utilizarea fiecărei părticele de pământ la maxim. Astfel, s-a născut stațiunea-peninsulă, în care țărmul care o înconjoară pe 2000 de metri este bordat continuu de plaje și faleze de un farmec aparte.

Conceptul de durabilitate își validează astfel valoarea, căci resursele găsite aici sunt folosite în integralitate și cu variate finalități, oferindu-li-se turiștilor un set complex de facilități și servicii, la care au acces foarte ușor, printr-un pachet „ultra all inclusive”.

Am ales ca turist acest loc, pentru un sejur de relaxare, în luna septembrie a acestui an. Nu mai vizitasem această destinație, deși ea a devenit funcțională încă din 1987, iar din 1989 a intrat în Topul First Class Resorts la nivel internațional. Când am ajuns aici, am găsit o frântură de Rai – așa cum ni l-am putea imagina, desigur. Chiar și panoul de prezentare a stațiunii o descrie în aceeași cheie paradisiacă. 

Dacă lucrările de defrișare și amenajare au început în anul 1985, primul contur și funcționaliate a stațiunii s-au manifestat după doi ani, acoperind o suprafață de 168.000 metri pătrați, dezvoltarea derulându-se apoi an de an. Așa se face că, exact în anul 2024, peninsula a căpătat o față cu totul nouă, prin reamenajări urbanistice, de design, prin dotări suplimentare și îmbunătățiri în managementul de destinație, după cum urma să aflu în zilele următore. 

Dacă lucrările de defrișare și amenajare au început în anul 1985, primul contur și funcționaliate a stațiunii s-au manifestat după doi ani, acoperind o suprafață de 168.000 metri pătrați, dezvoltarea derulându-se apoi an de an. Așa se face că, exact în anul 2024, peninsula a căpătat o față cu totul nouă, prin reamenajări urbanistice, de design, prin dotări suplimentare și îmbunătățiri în managementul de destinație, după cum urma să aflu în zilele următore. 

Legenda locului spune că Zeus a întâlnit-o pe regina Leto, în Telmessos (actualul oraș Fethiye). S-a îndrăgostit de ea, iar rodul iubirii lor au fost Artemis și Apollo. Poporul, care o îndrăgea pe regină, a ridicat trei temple în onoarea ei și a celor doi copii ai săi. Reședința regală, care era în proximitate și înconjura templele, s-a numit Letoon. Se întâmpla în sec. 4 Î.Ch. De aici vine numele de Letoonia pentru această stațiune.

Conceptul structurării ei a urmărit, pe de-o parte, păstrarea specificului turcesc tradițional în arhitectura hotelului, vilelor și bungalourilor, iar pe de altă parte, aducerea de elemente din cultura elenistică și organizarea locației în acest spirit, cu plasarea unei zone centrale de circulație, întâlnire, recreere și animație, de tip Agora. 

Spațiile de cazare, care dispun de 600 de camere, sunt răspândite pe toată suprafața resortului, fiecare are o anumită caracteristică în designul exterior, pâstrându-se însă același tipic la suprafețe și amenajări interioare. Încrustațiile în lemn de pe tavanul acestora păstrează specificul regiunii și au fost concepute de faimosul arhitect turc Nail Cakirhan. Camerele din bungalouri, bună oară, sunt dispuse pe înălțimea terenului peninsular, unele mai jos, altele mai sus, accesul făcându-se prin alei, câteva trepte de piatră sau lemn, unele la vedere, altele mai ascunse, un întreg joc arhitectural în care sunt incluse și lifturi outdoor.

O abundență de zone verzi cu 268 de varietăți de plante și o bogăție florală în culori vesele, între care predomină ciclamenul, e aliniată pe toate palierele de dispunere a zonelor de cazare, de practicare a sporturilor, a zonelor gastronomice și de entertainment. Palmierii și tufele de aloe vera te însoțesc constant pe aleile unduitoare și către plaje. O caracteristică a stațiunii sunt și blocurile de piatră naturală care pavează falezele și treptele de acces la mare. Nisip fin, apă sărată, fără valuri, răsfăț de 27-28 grade C, dar și multe pontoane.

Din orice colț al peninsulei privești, ai șansa să-ți bucuri privirea cu un iaht, ambarcațiune rapidă sau vas de croazieră, care defilează pe apele albastre sau se leagănă agale la țărm. În 20 de minute, poți traversa cu vaporașul către orașul Fethiye, pentru 5 Euro, căci cursele operează între cele două puncte pe tot parcursul zilei, până la ora 18.00. De fapt, prin Fethyie trecem chiar pe drumul către stațiune, la venire, din aeroportul Dalaman, după o călătorie de o oră și jumătate cu avionul de la București și un transter auto de 45 de minute prin zonă montană.

În curând, va urma o altă relatare despre … Letoonia și atracțiile sale.

Text și foto: Doina Tătaru

Galerie foto: